top of page
female leader engineer, ett talangprogram för kvinnliga och icke-binära ingenjörsstudenter, faq

FÖR STUDENTER

FAQ

HAR DU NÅGRA FRÅGOR?

Nedan hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om programmet. Hittar du inte svaret du söker hittar du våra kontaktuppgifter längre ner.

ALLMÄN

Kostar det att delta i programmet? Ditt deltagande är kostnadsfritt. CoGig erbjuder ersättning för resekostnader i samband med programmets aktiviteter. Du kommer även att förses medCoGig står även för frukost, lunch och mellanmål under aktiviteterna och för de som behöver det ordnas boende i centrala Stockholm.

Vad innebär det att bli tilldelad "Female Leader Engineer"? Titeln "Årets Female Leader Engineer" tilldelas en av deltagarna som presterat utomordentligt bra under programmet. Priset baseras på juryns bedömning under caseövningen och presentationen på jurydagen, samt testresultat och prestation på intervjun. Studenten som tilldelas titeln kommer att erbjudas ett sex månader långt skräddarsytt och individuellt utvecklingsprogram i självledarskap med vår programpartner Nya Ledarskapet.

Vilken typ av ledarskapserfarenhet krävs? All ledarskapserfarenhet är värdefull – stor som liten. Till exempel projektledare i ett skolprojekt, ungdomsledare inom idrott eller andra fritidsaktiviteter, lärarassistent etc. Vi tror dock att intresse och driv är den bästa förutsägelsen för framgång, och därför ska du aldrig diskvalificera dig själv innan du ansöker.

Varför körs programmet på engelska? CoGig värdesätter inkludering och öppenhet, vilket gör det naturligt att använda engelska och därigenom kunna välkomna internationella studenter inskrivna vid ett svenskt universitet.

Är Female Leader Engineer öppen för alla masterprogram? Ja, programmet är öppet för alla masterprogram för civilingenjörer.

Vilket av CoGigs talangprogram ska jag söka till? Du kan söka till alla program, men du kan bara bli antagen till ett av dem. Om du är osäker rekommenderar vi att du ansöker och fattar det slutgiltiga beslutet om du erbjuds en plats. När du väljer bland våra talangprogram är det viktigt att basera ditt val på ditt intresse för programmets tema och de olika partnerföretagen. Om din passion lyser igenom i ansökan är det mer sannolikt att du blir utvald till programmet.

Är det diskriminering att endast kvinnor och icke-binära får ansöka? Vårt talangprogram är här för att ge fler kvinnor och icke-binära en skjuts in i ingenjörsvärlden, där män länge varit i majoritet. Vi vill hjälpa våra kunder att göra deras team mer mångfaldiga, vilket är bra för alla. Undantag från diskrimineringsförbudet på grund av kön, etnisk tillhörighet och ålder förutsätter ett planmässigt arbete i syfte att i praktiken främja lika rättigheter för alla oavsett kön etc. CoGig startade arbetet med talangprogram redan 2013 och driver årligen tre talangprogram tillsammans med många av Sveriges ledande företag. Genom att stödja underrepresenterade grupper strävar vi efter att balansera representationen och möta våra kunders önskan om en mer inkluderande arbetsmiljö. Detta initiativ är en del av vår bredare vision om en jämställd fördelning av makten i näringslivet, och vi tror starkt på dess positiva inverkan för alla. I den övriga verksamheten på CoGig arbetar vi med alla grupper - män, kvinnor och icke-binära - för att matcha kandidater och företag på bästa sätt.

ANSÖKAN

Jag har andra åtaganden den här terminen, kan jag söka nästa år istället? Tyvärr är det bara möjligt att delta under det sista året av dina masterstudier.

Jag har precis tagit examen, kan jag ansöka ändå? Tyvärr är det bara möjligt att delta under det sista året av dina masterstudier.

När måste jag göra de psykometriska testerna? Vi skickar dig en länk efter att du har ansökt.

Jag ska studera utomlands den här terminen, kan jag delta online? Nej. Vi erbjuder inte deltagande online. Vi tror att nätverk och relationer bäst byggs personligen.

UNDER PROGRAMMET

Hur många träffar ingår i programmet? Programmet innehåller 12 möten i Stockholm och ytterligare 2 digitala möten på Teams för att starta och avsluta programmet.

Var i Sverige äger programmet rum? All verksamhet äger rum i centrala Stockholm. Transport för besök utanför centrala Stockholm ordnas av CoGig eller partnerföretagen.

Under vilken tid på dagen pågår aktiviteterna? Tiderna kommer att variera, men du kan utgå från följande när du planerar för ditt deltagande: Bedömningsdag – tidpunkt för ca. 1 h under dagen (vi kan anpassa schemat efter eventuella obligatoriska prov). Kick-off middag under kvällen. Partnerbesök – cirka en halv dag vardera. Om du reser till Stockholm börjar besöket vid lunchtid och de dagar du reser hem börjar det på morgonen. Jurydag - slottid på cirka 1 timme under dagen (vi kan anpassa schemat efter eventuella obligatoriska tentor). Female Leader Engineer Gala – deltagarna samlas kl 17, kvällen avslutas runt 22:00.

Måste jag boka hotell för aktiviteterna i Stockholm? Nej. CoGig ordnar boende i centrala Stockholm för de som reser 2 timmar eller mer för aktiviteterna och inte kan bo hos vänner eller familj.

Måste jag ordna transport till Stockholm? Ja. Vi rekommenderar alla deltagare att åka tåg, när det är möjligt, för att minimera programmets koldioxidavtryck. CoGig erbjuder rimlig ersättning för resekostnader.

Är det möjligt att studera parallellt med att delta i programmet? JA! Programmet är skräddarsytt för att fungera vid sidan av dina studier. Till exempel pausar vi programmet under provperioden.

emma fredriksson, program manager female leader engineer och cogig

HITTADE INTE SVAREN DU SÖKTE?

Skicka en fråga till vår projektledare Emma Fredriksson så återkommer hon till dig så snart som möjligt!

bottom of page